Όψεις καταστημάτων των οδών Ποσειδώνος - Κυδά στη Μύρινα Λήμνου
Η οδός Ποσειδώνος είναι προέκταση της οδού Κυδά, η οποία αποτελεί το κατεξοχήν τουριστικό δρομάκι της Μύρινας Λήμνου. Στον πεζόδρομο της οδού Κυδά, κάτω από τη δροσιά των φυτών που έχουν αναρριχηθεί στα μεταλλικά στέγαστρα, γίνεται όλη η νυχτερινή περαντζάδα του νησιού.
Πρόσοψη εγκαταλειμμένου καταστήματος στη Μύρινα.
Πολλά σημερινά καταστήματα στεγάζονται σε παλαιά λιθόκτιστα ισόγεια κτίρια. Οι όψεις των καταστημάτων του πεζοδρόμου παρουσιάζουν ορθολογική οργάνωση, συχνά με τριμερή διάταξη ανοιγμάτων και κεντρική είσοδο. Τα πλαίσια των ανοιγμάτων είναι από καλολαξευμένα λίθινα μέλη από γκριζωπή, ντόπια πέτρα Ρωμανού. Τα παράθυρα παρουσιάζουν διακοσμημένα θωράκια στο κάτω τμήμα, και συχνα καταλήγουν σε τοξωτή ή αετωματική απόληξη στο άνω τμήμα. Οι ακμές των κτιρίων διαμορφώνονται με χαρακτηριστικό τρόπο από ισόδομους ακρογωνιαίους λίθους, οι οποίοι τοποθετούνται έτσι ώστε να σχηματίζουν οδοντώσεις (εσοχές - προεξοχές εναλλάξ σε κάθε στρώση).




Χρήση γκριζωπής πέτρας σε κατασκευές των οθωμανικών χρόνων (λεπτομέρειες από τουρμπέ και κρήνη) καθώς και σε νεώτερα νεοκλασσικίζοντα αρχοντικά.
Στη Μύρινα, η χρήση της ίδιας γκριζωπής πέτρας είναι εντατική. Από το ίδιο δομικό υλικό είναι κατασκευασμένα σημαντικά δημόσια κτίρια των οθωμανικών χρόνων, καθώς και οικοδομικά μέλη νεοκλασσικίζοντων αρχοντικών του 19ου αι., τα οποία εντοπίζονται κυρίως στις συνοικίες Τσας, Ρωμαίικος Γιαλός και στην αγορά. Τα τελευταία οικοδομήματα είναι μάρτυρες του πλούτου που συγκέντρωσαν οι Λημνιοί οι οποίοι κατά την εποχή εκείνη, χάρη στις εμπορικές εμπορικές σχέσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες που διατηρούσαν στην Αίγυπτο. Εκτός από τα παραπάνω, στη Μύρινα μπορεί κανείς ακόμη να παρατηρήσει την ενδιαφέρουσα συνύπαρξη των μεγάλων κατοικιών των αστών, με τα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.
Δ. Πλάντζος. Το Χρονικό της Λήμνου: Μ΄ύθος, Ιστορία, Κληρονομιά
Ν. Σηφουνάκης, Μια άγνωστη αρχιτεκτονική: Οι μάντρες στη Λήμνο και στα άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
-
Μ. Γεωργίου, Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2023 (επίσκεψη Αύγουστος 2023)